Historia

HISTORIA

Latuyhdistyksen perustaminen Juankoskelle sai alkusysäyksensä 28.4.1972 Hilkan baarissa Suomen Ladun neuvottelu- ja tiedotustilaisuudessa. Läsnä Suomen Latu ry:stä oli Raine Valleala ja Kuusaan Latu ry:stä Reijo Maunu, Tuovi Nyholm ja Soili Vuorinen. Raine Valleala kertoi Suomen Ladun synnystä ja toiminnasta ja vastaavasti paikallisyhdistyksen, Kuusaan Ladun Reijo Maunu heidän yhdistyksen toiminnasta. Tässä tilaisuudessa päätettiin pitää seuraava kokous 18.5.1972. Kokouksen aiheena tulisi olemaan päättäminen perustettavasta latuyhdistyksestä Juankoskelle. Kokous pidettiin 18.5.1972 työntekijäinkerholla. Yhdistyksen perustamisesta keskusteltiin ja kokouksen yksimielisellä päätöksellä syntyi Suomen Latu ry:n alainen paikallisyhdistys Juankoskelle. Nimi ehdotuksia olivat mm. Suur-Juankosken Latu, Juankosken Latu, Pisan Latu, Koillis-Savon Latu, Ruukin Latu ja Juankosken Kuntoilijat, joka sai eniten kannatusta. Näin sai alkunsa 18.5.1972 Juankosken kuntoilijat ry, Suomen Latu ry:n alainen paikallisyhdistys. Perustajajäseniä olivat: Anja-Päivikki Myöhänen, Airi Mustonen, Pia v. Fieandt, Saku Lipponen, Toivo Korhonen, Helge Mustonen, Ilmari Issukka, Raimo Hiltunen, Väinö Hämäläinen, Aarne Leskinen, Martti Tiainen ja Olavi Laitinen.

Puheenjohtajina vuosien varrella ovat toimineet: Ilmari Issukka, Raili Rissanen, Marja – Sisko Pihl, Tauno Korhonen ja Anja Korhonen.

Lajeihin hiihdon lisäksi ovat alusta alkaen kuuluneet voimakkaasti lentopallo ja sulkapallo. Lentopallojoukkueet niin miesten kuin naistenkin ovat koko toiminnan ajan osallistuneet latualueen sekä leiripäivien turnauksiin. Lasten Muumi hiihtokoulu on pyörinyt vuosittain aina vuodesta 1979 lähtien. Pyörä-, polku- ja patikkaretket eri paikkoihin toistuvat säännöllisesti. Kuutamohiihto on hiihdetty vuosittain. Uusia tuulia yhdistys on viime vuosina ottanut mukaan entisten rinnalle. Sauvakävely, kirkkovenesoutu, avantouinti ja melonta ovat myöskin saaneet vahvasti jalansijaa toiminnassa.

Erityistoimintana voidaan pitää yhdistyksen kummiluokkatoimintaa. 17.1.2002 alkoi yhteistoiminta yhdistyksen ja Juankosken koulun ala-asteen 1 A luokan välillä. Kummiluokan opettajina toimivat Soile Juvonen-Toivanen sekä Ari Kukila. Toiminta jatkuu 6 vuoden ajan. Luokan lasten kanssa tehdään vuosittain kaksi liikuntaan, luontoon ja ulkoiluun liittyvää tapahtumaa. On oltu pulkkamäessä, hiihdetty, patikoitu, luisteltu ja kävelty luontopolku. Lettukesteistä makkaranpaistoon ja nuotiotuokioon yhteistä aikaa on järjestetty. Toiminta ja vuorovaikutus on ollut antoisaa!

Talkoovoimin aherretaan kaikenlaista. On osallistuttu muun muassa kanavajuhlaan, Tahkon soutu-melontaan Kuopio-Juankoski-Nilsiä reitillä, Brynolfin-päivään ym paikkakunnilla tapahtuviin tapahtumiin kuten mm Kaavilla Liaanihypyn SM-kisojen tapahtumaan. Talkoovoimilla viedään eteenpäin mm Ulkoiluystäväksi Iäkkäälle toimintaan. 8 sitoutunutta henkilöä käy säännöllisesti ulkoiulu- ja jumppatuokion pidossa vanhuksille.

Suurimpiin koitoksiin ovat muun muassa aikoinaan kuuluneet Ju-Ka hiihtojen järjestämiset yhteistyökumppaneiden kanssa. Ju-Ka hiihto oli Juankosken ja Kaavin kuntien yhteinen laturetki. Valtakunnallisena laturetkenä Ju-Ka hiihto oli 7.3.1982. Kahdeksan vuotta hiihdettiin Kivennavan laturetki. Laturetki pyritään järjestämään vuosittain. Vuonna 2008 aloitettiin yhteistyö Pelonniemi-Nousionmäki kyläyhdistyksen kanssa Pelonniemi-Juankoski hiihdon muodossa.

Yhdistys täytti 18.5.2002 30 vuotta. Kyseinen päivä oli yhdistyksen historiassa merkittävä. Juankosken Kuntoilijat ry:n oma lippu vihittiin silloin käyttöön Ylösnousemuksen kirkossa, lipun siunasi käyttöön kirkkoherra Hannu Komulainen.

Juankosken Kuntoilijat ry:n ensimmäinen kunniajäsen valittiin 21.3.2004 yhdistyksen sääntömääräisessä kevätkokouksessa. Pirkko Toivonen valittiin yksimielisesti kunniajäseneksi pitkäaikaisesta, pyyteettömästä latutyöstä yhdistyksessä. Hän on esimerkillisellä tavalla vienyt latuajatusta ja -toimintaa eteenpäin Juankoskella. Juhlallisuudet järjestettiin Pirkolle luonnon keskelle, Toisen Kontin Kodalle Kesämäessä, kesäisenä sunnuntaina. Lämminhenkinen tilaisuus vietettiin 6.6.2004, jolloin Pirkolle ojennettiin kunniakirja sekä yhdistyksen oma liivi muistoksi valinnasta.

Vuoden Kuntoilija

Valittiin ensimmäisen kerran vuonna 2010

Hallikainen Maija-Liisa v. 2010
Karjalainen Helena v. 2011
Korhonen Anja v. 2012
Lipponen Saku v. 2013
Lindström Simo v. 2014
Mikkanen Kirsti v. 2015
Mikko Leskinen v. 2016
Aino Pasanen v. 2017
Erkki Hiltunen v. 2018
Riitta Miettinen v. 2019
Eila ja Juhani Mathalt v. 2020
Olavi Rissanen v. 2021
Risto Riekkinen v. 2022

Vuoden Kuntoilija julkistetaan aina seuraavan vuoden sääntömääräisessä kevätkokouksessa.