Lapset ja nuoret

LAPSET JA NUORET

Järjestämme lapsille ja nuorille seuraavia aktiviteetteja:

Lasten Muumihiihtokoulu
Hiihtokoulu on lapsille 5 ikävuodesta ylöspäin, aiemmin Pappilanmäessä, nykyisin urheilukentällä ja valaistulla ladulla. Liikuntatoimi ajaa ladut sekä tamppaa tasaisen alueen hiihtokoulun käyttöön. Kuntoilijat ovat hankkineet välineitä käytettäväksi leikkeihin. Mm. Nuori Suomi on myöntänyt varoja hiihtokoulun kehittämiseen. Hiihtokoulu on pyörinyt kahden viikon, viikon sekä viikonlopun mittaisena vuosien aikana. Vuonna 2004 suoritettiin kysely lasten vanhemmille hiihtokoulun pituudesta. Melkein yksimielinen vanhempien kanta oli viikonlopun mittaisen hiihtokoulun puolella. Hiihtokoulussa on 1, 2 ja 3. taso joihin lapset voivat osallistua.

Suomen Latu ry:n kouluttamat hiihdonohjaajat apuohjaajineen opastavat leikin ja kisailun myötä lapset hiihtoon. Lapsille opetetaan perustaidot miellyttävän hiihtokokemuksen myötä ja samalla heitä opastetaan olemaan yhdessä ja ottamaan huomioon toisetkin ryhmäläiset.
Uutena hiihtokoulumuotona Muumiperheen hiihtokoulu, jossa vanhemmat tai joku aikuinen voi tulla lapsen kanssa ladulle koko hiihtokoulun ajaksi yhdessä ohjaajien ja vanhempien kanssa.
Lisäksi lasten liikuntatuokioita järjestetään hanke- ja projektiluonteisesti.

Retkeilykummiluokka
Retkeilykummiluokkaan kuuluvat Juantehtaan ala-asteen 1-2 yhdistelmäluokka. Vaihtuvuus lapsissa tulee siinä, että lasten siirtyessä kolmannelle luokalle, aloittaa uudet lapset ykkösluokalla. Näin samainen luokka on retkeilykummilapsina kahden vuoden ajan. Luokalle tehdään vähintään kaksi tapahtumaa vuodessa. Talveen ja kesään liittyen eli lumisen maan ja sulan maan tapahtumat. Tapahtumat ovat aina ulkoiluun ja luonnossa liikkumiseen tapahtuvia tuokioita. On hiihdetty Muumi hiihtokoulua, käyty luontopoluilla ja ratkottu luontobingoa. Pelattu lautapelejä pihapeleiksi muunnettuna. Muun muassa kimble ja muistipeli sekä Mikado (luonnon keppejä metsästä apuna käyttäen). Ratkottu luontoon liittyviä kysymyksiä sekä luupeilla tutkittu luontoa.

Kummiluokkatoiminta
17.1.2002 aloitti Juankosken ala-asteen 1A luokka yhdistyksen kummiluokkana. Kummiluokkana he toimivat ala-asteen ajan siis yhteensä 6 vuotta. Toiminnan alkaessa opettaja oli Soile Juvonen-Toivanen. Neljättä luokkaa lähti luotsaamaan Ari Kukila. Luontoon, ulkoiluun ja liikuntaan liittyvine teemoineen teimme yhdessä mieleenpainuvia retkiä. Kummiluokka avusti yhdistystä myös yhdistyksen 30-vuotisjuhlassa. Yhteislausuntaa harvemmin kuullaan, silloin n.20 lasta juhlatamineissaan esittivät herttaisesti juhlaväelle runon.

30.5.2007 toiminta päättyi lasten siirtyessä yläasteelle.

Muuta toimintaa
Yhdistys on vetänyt Liikuntaviikarit kerhoa, Puuhatunteja liikunassa lapsille ja perheille sekä Muumiperheen retkeilykoulua lapsille.

Tehdään yhdessä uimaretkiä, patikkaretkiä, luonnon vesiuinti- ja onginta/pilkkipäiviä, ystävänpäivän luistelu sekä ulkoiluystäväksi iäkkäälle – toiminta.